Hørenedsættelse

Hørenedsættelse

Vores ører er altid "tændt" og det er lydene omkring os også. Ringende mobiltelefoner, talende mennesker, gøende hunde, trafikstøj, fuglesang – der foregår en masse, men hvilke af disse lyde, kan du identificere? Det er vigtigt at bruge et øjeblik på blot at lytte til verden omkring dig. Vores hjerne gør det muligt for os at identificere og fortolke forskellige lyde og fokusere på det, vi gerne vil høre. Den kan straks genkende en elsket persons stemme, og gør det muligt at læse i en bog uden at lægge mærke til lydene i baggrunden. Lydene er konstant tændt, men det er vores hjerne, der vælger, hvilke lyde vi slår til og fra!

Nogle gange fungerer det dog ikke på den måde. Nogle gange kan hjernen ikke identificere en lyd, fordi øret slet ikke kan høre den! Er du opmærksom på de lyde, du ikke kan høre?

 

Hvordan ved du om du har hørenedsættelse? Stil dig selv følgende spørgsmål

  • Synes du, at folk omkring dig mumler?
  • Skal du ofte have det sagte gentaget?
  • Har du svært ved at følge med i samtaler, når der er baggrundsstøj; lige som ved fjernsynet, i en restaurant eller i bilen?
  • Er der situationer, du undgår, pga. at du har svært ved at høre, hvad der bliver talt om?
  • Klarer du dig bedst med undertekster på fjernsynet og har svært ved at forstå danske film uden undertekst?
  • Du begynder at føle dig udenfor i selskaber, fordi du anstrenger dig for at følge med i, hvad der sker ved dit bord?

Hvis du kan svare ja til nogle af disse spørgsmål, så kan det være en god idé at besøge vores ørelæge og få tjekket din hørelse